Feng Shui gradina

Cum Amenajam o Gradina Feng Shui

05 martie 2020

Pentru introducerea principiilor Feng Shui in spatiul verde, o abordare simpla este aplicarea teoriei elementelor in designul gradinii. Mai intai, folosind o busola, se determina orientarea gradinii.

Dupa identificarea orientarii gradinii, se aplica elementul corespunzator fiecarui sector pentru ca gradina sa beneficieze de energii norocoase.

Sa vedem, cum amenajam gradina in functie de orientarea ei:

GRADINA ORIENTATA SPRE NORD

Pentru ca Nordul este sector de Apa, gradina beneficiaza de amenajarea in jurul unui detaliu de Apa. Cel mai bun ar fi un iaz mic cu crapi vii sau o broasca testoasa. Aveti grija ca apa sa fie mereu curata si in miscare.  

Chiar si o zona mica cu apa este de ajuns daca nu aveti suficient spatiu, dar sa fie intr-o zona insorita, apa sa nu fie la umbra.

GRADINA ORIENTATA SPRE EST sau SUD EST

Estul si Sud Estul fiind sectoare de Lemn, apa produce lemnul, deci si aici este favorabila apa. Sud Estul este si sectorul prosperitatii, asa ca amplasarea Apei sporeste veniturile locatarilor.

In aceasta parte a gradinii trebuie sa creasca plante pitice, cu frunze dese si palcuri de flori sau copaci ornamentali.

Amplasati un mic dragon din ceramica sau daca nu, simulati-i prezenta prin denivelari ondulate ale terenului din gradina, ca sa simulati coama dragonului.

Sau straturi de flori care sa reprezinte o simulare serpuitoare a dragonului.

Unul din arborii ornamentali ideal pentru aceste gradini este magnolia.

GRADINA ORIENTATA SPRE SUD

Sudul este sectorul Focului si aici vor creste bine orice tip de flori si plante deoarece Focul aduce caldura. Puneti multe straturi de flori si un sistem de iluminat, care sa fie mentinut aprins mai ales in noptile de iarna.

Forma potrivita a gradinii din Sud este triunghiulara iar amenajarea sa in jurul unei statui ceramice cu o pasare va fi extrem de benefica. Pasarea poate fi un phoenix, cocor, papagal multicolor sau cocos.

GRADINA ORIENTATA SPRE SUD VEST sau NORD EST

In aceste sectoare de Pamant sa puneti lumini situate la o inaltime de 1.5 m deasupra solului iar lumina sa se ridice de la sol printr-un tub gol. Luminile din acest colt sa fie asezate in jurul unei gradini cu prundis si pietre sau cu diverse constructii din piatra.

Rasadurile patrate, imprejmuite cu pietre sau caramizi, gradinile cu tematica orientala sau cele care se amenajeaza in jurul unor roci vor reprezenta o caracteristica Feng Shui favorabila in sectorul Nord Estic.

In gradinile Sud Vestice se potrivesc aranjamente cu pietris alaturi de bolovani mici, gradinile in stil japonez cu felinare de piatra, pietris decorativ si munti in miniatura.

GRADINA ORIENTATA SPRE VEST sau NORD VEST

Acestea fiind sectoare de Metal, aici se potrivesc formele rotunde, clopoteii , dalele de piatra si sculpturile rotunde din piatra sau marmura alba. Statuile sa nu aiba conotatii negative sau ostile si sa se potriveasca cu dimensiunea gradinii.

Clopoteii de vant sa fie atarnati in fata intrarii in casa din gradina, nu  ii agatati pe o creanga de copac.

Puneti cativa pomi fructiferi sau ornamentali care sa tina putina umbra in dupa-amiezile calde de vara.

Citeste si: Ce mobilier alegem pentru gradina

Sursa articolului: Lillian Too

Share This